Hoe voorkom je de meest gemaakte bakfouten
Bakken! Heel veel mensen doen het graag. Maar er gaat weleens iets onverwachts mis. Waar moet je als ‘thuisbakker’ op letten om mislukte baksels te voorkomen?
-
Lees vooraf het recept: als je dat hebt gedaan, weet je wat je allemaal te wachten staat. Dit helpt bij het creëren van je baksel.
-
Weeg nauwkeurig de ingrediënten af: improviseren bij bakgerechten is niet aan te raden. Houd je aan de aangegeven hoeveelheden!
-
Invetten van de bakvorm: vergeet niet voordat je het beslag in de bakvorm giet, de bakvorm in te vetten. Zonde als de helft van de bodem nog in de bakvorm zit wanneer je de taart eruit wil halen.
-
Neem de tijd: haastige spoed is zelden goed... geef jezelf en je baksel voldoende de tijd! Laat als dat staat aangegeven, bepaalde ingrediënten voldoende rusten voordat je verder gaat. Verwarm de oven lang genoeg op de aangegeven temperatuur voor, zodat de taart op de juiste temperatuur de oven in gaat. Wees niet ongeduldig, laat je baksel lang genoeg in de oven staan.
-
Zet de taart in het midden van de oven: zo voorkom je dat de bovenkant van de taart aanbrandt omdat die te dicht op de grill staat.
-
Houd je baksel in de gaten: wanneer de oven zijn werk doet, is het natuurlijk tijd om achterover te leunen. Maar vergeet niet om je baksel te blijven controleren!
-
Gebruik een satéprikker om de gaarheid te controleren: wanneer je niet zeker weet of je baksel al gaar is, gebruik dan een satéprikker. Prik die in het midden van de taart en haal hem er voorzichtig weer uit. Als er geen beslag aan vast blijft zitten, is je baksel gaar.
-
Laat je gebak goed afkoelen: iedereen wil natuurlijk het liefst meteen aanvallen wanneer je baksel uit de oven komt, maar pas op! Laat het lang genoeg afkoelen om te voorkomen dat het doormidden breekt.
Met deze tips zet je vast een lekkere taart op tafel! Succes met bakken!