Betere cacao | Nestlé Cocoa Plan

Goede cacaobonen met de beste chocolade

Volg het traject van cacaobonen. van de oogst tot de uiteindelijke verkoop aan de coöperatie. 


BETERE CACAO

Kijk mee hoe we bijdragen aan de duurzame productie van cacao. Ontdek hoe we iedere stap van het proces proberen te verbeteren, van de daadwerkelijke oogst tot duurzaamheidscertificeringen.

OORSPRONG

De bijzonder kwetsbare cacaoboom groeit van nature rond de evenaar, in een gebied dat zich uitstrekt van 20° ten noorden tot 20° ten zuiden van de evenaar. De boom gedijt goed bij temperaturen van 20 tot 32 °C, met veel regen. Het is een relatief klein boompje dat graag in de halfschaduw staat en goed groeit in vochtige streken. Van nature komen ze het meeste voor in de lage begroeiing van groenblijvende bossen.

Er zijn maar weinig plekken op aarde waar de omstandigheden precies goed zijn voor de productie van cacao. Ruim de helft van de wereldwijde productie komt uit twee West-Afrikaanse landen: Ivoorkust (39%) en Ghana (19%). Andere landen die veel cacao produceren, zijn Indonesië (13%), Nigeria (5%), Kameroen (5%) en Ecuador (3%).

Cacaoproductie vindt meestal op kleine schaal plaats. Zo’n 95% van de cacao wordt door kleine bedrijfjes met minder dan vier hectare land verbouwd, ofwel zo’n 5 tot 6 voetbalvelden. Vaak gaat het, net zoals het 100 jaar geleden al ging, om familiebedrijven. Het volledige productieproces, van de beplanting en de oogst tot aan het drogen van de bonen, gebeurt vaak met de hand.

OVERAL TER WERELD

 

IVOORKUST - HET NESTLÉ CACAOPLAN IN IVOORKUST

In Ivoorkust werken we met meer dan 70 coöperaties en meer dan 40.000 boeren samen via het Nestlé Cocoa Plan. Een coöperatie is een soort vereniging. Ze behartigt de belangen van haar leden; van gezamenlijk inkoop tot en met verkoop van producten. We beschikken in Abidjan over een onderzoekscentrum en op het platteland over een experimentele boerderij die ook als trainingscentrum dienstdoet. We zijn hier actief met alle aspecten van het Nestlé Cocoa Plan, met name met het telen van nieuwe planten en ons CLMR-systeem. Het CLMR, staat voor Child Labor Monitoring and Remendiation, waarmee we kinderarbeid opsporen en tegengaan. 

ECUADOR - HET NESTLÉ CACAOPLAN IN ECUADOR

"Ecuador staat wereldwijd bekend om de productie van de arriba, een bijzonder verfijnde cacaosoort. Deze variant kenmerkt zich door de geurige, bloemige en pittige smaak.

Er staat een grote Nestlé-fabriek in Ecuador, waar we bonen verwerken, cacaoproducten voor de exportmarkt maken en chocolade voor de lokale markt. In het kader van het Nestlé Cocoa Plan werken we samen met ruim 700 boeren. We bieden ze trainingen, organiseren workshops over gezondheid en voeding en geven ze nieuwe zaailingen voor de arribaboon."

iNDONESIË - HET NESTLÉ CACAOPLAN IN INDONESIË 

"Indonesië is wereldwijd de op twee na grootste cacaoproducent en in Azië de grootste.

Een van de grootste uitdagingen voor Indonesische cacaoproducenten is de strijd tegen schimmels, insecten en cacaoziekten, waardoor tot wel een derde van de oogst verloren kan gaan. Nestlé heeft het plan in juli 2011 gelanceerd, tijdens een workshop in de Indonesische cacaohavenstad Makassar, in samenwerking met het provinciale bestuur van West- en Zuid-Sulawesi. We hebben ruim 5.000 boeren van alles geleerd over goede landbouwmethoden, voeding, het milieu en zakendoen."

GHANA - HET NESTLÉ CACAOPLAN IN GHANA 

Nestlé werkt samen met meer dan 10.000 boeren in de cacaogordel in Ghana. We leggen ze uit hoe ze aan de vereisten van de UTZ-certificering voldoen en behandelen daarbij onderwerpen als productiviteit, gezondheid, veiligheid, het milieu en arbeidsnormen. We hebben voor de lokale gemeenschappen verschillende maatschappelijke projecten uitgevoerd. Zo hebben we drie scholen en zeven waterpompen gebouwd. Ook hebben we er allerlei dorpsvoorzieningen verzorgd, zoals onderwijsverbeteringen met behulp van computers op scholen.

VENEZUELA - HET NESTLÉ CACAOPLAN IN VENESUELA

"Venezuela staat bekend om de verfijnde smaak van haar cacao. Twintig jaar geleden heeft Nestlé Aprocao opgericht, een coöperatie met de plaatselijke cacaobranche. Aprocao koopt 30 tot 40% van alle cacao die in Venezuela wordt geproduceerd rechtstreeks bij kleine boerenbedrijven in. Tussen 2007 en 2012 heeft Nestlé met de hulp van Aprocao het Farmer Assistance Programme opgericht, waarmee deelnemende boeren hun gemiddelde oogst per hectare hebben verhoogd van 250 naar ruim 600 kilo.

Op 1 januari 2013 heeft Nestlé Venezuela dit programma geïmplementeerd, samen met de non-profit organisatie Fundación Proyecto Paria. Ieder jaar leren we 960 boeren goede landbouwmethoden aan."
 

 

Our commitmens voor betere cacao | Nestlé Chocolade

HOE MAAK JE CHOCOLADE - VAN BOON TOT REEP

Heerlijk smakende chocolade komt van goede kwaliteit cacaobonen. Zo maken wij goede chocolade.

Wij willen van boon tot reep een product maken waar iedereen iets aan heeft. Bekijk hoe betere bonen voordelen met zich meebrengen voor de boer en de smaak van de chocola.

HET PROCES

 

1. OOGSTEN 

In de grote, West-Afrikaanse cacao-producerende landen groeien het hele jaar door peulen aan de cacaobomen. De grootste oogst wordt over een periode van een halfjaar uitgespreid. De oogst begint in september en rond november bereikt dit een piek, dan zijn de boeren het drukst in de weer. 

In mei of april volgt er een kleinere oogst, die tot juli doorgaat. Zo neemt de volledige oogst meerdere maanden in beslag.

De geoogste peulen worden opengemaakt om de cacaobonen bloot te leggen. De pulp en de cacaozaden worden verwijderd en de schil wordt weggegooid.

2. FERMENTEREN 

De zoete, fruitige pulp vloeit vanzelf weg, waarna de bonen beginnen te fermenteren. Tijdens de fermentatie ontstaat warmte. De stapel cacaobonen wordt daarna afgedekt met nog meer bananenbladeren, zodat de warmte niet kan ontsnappen en de bonen niet verregenen.

De bonen worden behoorlijk warm: zo’n 50 °C. Ze verliezen hun rauwe, bittere smaak, waardoor die typische cacaosmaak ontstaat. 

Na de fermentatie, die doorgaans drie tot vijf dagen in beslag neemt, zijn de bonen mooi donkerbruin en vochtig.

3, DROGEN

De vochtige bonen worden een week lang in de zon gedroogd. Ze worden regelmatig gedraaid en er wordt uiteraard goed gecontroleerd of de bonen niet gaan rotten.

De fermentatie en het drogen zijn van grote invloed op de kwaliteit van de bonen. Ze moeten net zo lang worden gedroogd tot het vochtgehalte minder dan 8% bedraagt. Goed gedroogde bonen hebben de helft van hun oorspronkelijke gewicht verloren.

De gedroogde bonen worden in zakken verpakt. Daarna worden ze verkocht en vervoerd. De meeste gaan naar havens, waarna ze worden verscheept.

4. VAN CACAO TOT CHOCOLADE

De gedroogde en gecontroleerde bonen worden naar een van onze fabrieken vervoerd. Soms gaan ze daarbij de halve wereld over. Na aankomst van de bonen controleren we of ze aan al onze strenge kwaliteitseisen voldoen. Daarna maken we ze grondig schoon.

De schone bonen worden vervolgens gebrand. Daardoor krijgen ze die typische chocoladesmaak. De kunst van het chocolade maken is dat je cacaobonen uit een of meer regio’s kiest en iedere soort precies zodanig brandt dat de beste smaakeigenschappen naar voren komen.

5. CHOCOLADEREEP

De gedroogde en gecontroleerde bonen worden naar een van onze fabrieken vervoerd. Soms gaan ze daarbij de halve wereld over. Na aankomst van de bonen controleren we of ze aan al onze strenge kwaliteitseisen voldoen. Daarna maken we ze grondig schoon.

De schone bonen worden vervolgens gebrand. Daardoor krijgen ze die typische chocoladesmaak. De kunst van het chocolade maken is dat je cacaobonen uit een of meer regio’s kiest en iedere soort precies zodanig brandt dat de beste smaakeigenschappen naar voren komen.