Chocoladerepen

Wie wordt er nou niet blij van een heerlijke chocoladereep? Chocoladerepen zijn er in alle soorten en maten. Kies jij voor puur, melk, wit of toch voor een reep chocolade met vulling?
Bij Nestlé vind je de lekkerste repen en recepten met chocolade.

Chocoladerepen

Chocoladerepen worden meestal in drie categorieën ingedeeld, namelijk: puur, melk en wit. In deze smaken heb je naast enkel de chocoladevarianten, ook tal van repen met verschillende vullingen, zoals karamel, nootjes, rozijnen en aardbei. Om je vingers bij af te likken.

Pure chocoladereep

Hou je van een meer bittere smaak, dan is een pure chocoladereep waarschijnlijk echt jouw ding. Pure chocoladerepen worden gemaakt van cacaopoeder, cacaoboter, suiker. Waarbij geldt hoe meer cacaopoeder er wordt gebruikt, hoe bitterder de smaak.

Melk chocoladereep

De meest populaire chocoladevariant is melkchocolade. Het wordt gemaakt van cacaomassa, cacaoboter en suiker, waaraan melk in de vorm van melkpoeder of gecondenseerde melk wordt toegevoegd.

Witte chocoladereep

Voor de echte zoetekauw zijn er witte chocoladerepen. Witte chocolade is een romige, zoete chocolade waar geen cacaopoeder in verwerkt is. Het is gemaakt van cacaoboter die afkomstig is van de cacaoboon.

Roze chocoladereep

Sinds 2018 is er ook roze chocolade verkrijgbaar, gemaakt van de ruby cacaoboon. Deze speciale chocolade hebben we in 2019 gebruiken voor onze limited editions zoals KITKAT Ruby of L’ATELIER ruby chocolade met frambozen.

 

Ruby chocolade | Nestlé Chocolade

Chocoladereep met vulling

Chocoladerepen worden nog lekkerder met een heerlijke vulling. Zo heeft Nestlé bijvoorbeeld de L’ATELIER pure chocolade met bosbessen, amandelen & hazelnoten, of heb je meer zin in een chocoladereep met karamel of met nootjes? Er is keuze genoeg. De structuur van de vullingen en de toevoeging van de smaken maken deze chocoladerepen extra lekker.

Fairtrade chocoladereep

Tegenwoordig zie je op veel verpakkingen van chocolade een keurmerk staan. Met dit keurmerk garandeert de fabrikant dat jij kan genieten van eerlijk tot stand gekomen chocolade. De cacao die Nestlé Nederland gebruikt voor haar chocolade is niet Fairtrade gecertificeerd maar UTZ gecertificeerd. UTZ richt zich op het stimuleren van beter ondernemerschap van de cacaoboeren, zodat zij op die manier hun leefbaar inkomen kunnen verhogen door hogere opbrengsten (tegen lagere kosten). Recent is UTZ samengegaan met een ander bekend keurmerk; Rainforest Alliance. Vanaf 2022 zal daarom het logo van UTZ op onze verpakkingen vervangen worden door het bekende groene kikkertje. Benieuwd naar de verschillen tussen UTZ en Fairtrade, kijk dan HIER?

Daarnaast introduceerde Nestlé in 2009 het Nestlé Cocoa Plan. Hiermee helpen we de kleine boerenfamiliebedrijfjes met het verbeteren van de kwaliteit van de cacao die zij verbouwen en tegelijkertijd verbeteren we de leefomstandigheden van de boeren, hun familie en de gemeenschap waarin zij leven. Om ons streven: Beter leven, betere landbouw en betere cacao kracht bij te zetten, werken we hierbij samen met onafhankelijke partijen, zoals Fair Labor Association, UTZ, Fairtrade en lokale overheidsinstanties en NGO’s.

Chocoladereep maken

Wil je zelf eens een chocoladereep maken? Wij hebben een leuk recept voor je. Natuurlijk kun je de vulling ook vervangen voor iets anders, maar deze chocoladereep is met melkchocolade en stukjes karamel en amandelnoten.

Dit heb je nodig:

  • 200 gram melkchocolade
  • Stukjes karamel en amandelnoten

Wil je een echte mooie reep chocolade maken, koop dan een professionele mal. Deze zijn bij de meeste kookwinkels te koop. Daarnaast kun je voor het proces het beste een thermometer gebruiken. Zet voordat je begint een kom in de koelkast en zorg ervoor dat de amandelnoten gehakt zijn in kleinere stukken.

We beginnen met het snijden van de chocolade in zo klein mogelijke stukken. Daarna smelten we 70% van de chocolade (je legt dus 60 gram apart) tot ongeveer 46 °C. Dit doen we au bain-marie. Dat betekent dat je het in een schoon kommetje boven een pan met heet water de chocolade smelt. De chocolade neemt de temperatuur aan van het water in de pan waardoor het smelt. Doordat het water niet warmer wordt dan 100 °C, wordt de chocolade dat ook niet en verbrandt het niet.

Vervolgens moet je de chocolade temperen. Dit is een scheikundig proces waarbij de chocolade kristallen gaat vormen en daardoor de juiste bite krijgt. Schenk de gesmolten chocolade, zodra die de juiste temperatuur heeft bereikt, direct in de koude kom uit de koelkast. Voeg de overige 30% chocolade toe en blijf het roeren totdat het de juiste temperatuur van 30 – 31 °C heeft bereikt. Test vervolgens of de chocolade goed getempereerd is door een beetje op de punt van een mes te doen en op het aanrecht te leggen. Na 1 minuut zou de chocolade al een harde coating moeten vormen.

Meng vervolgens de vullingen door de chocolade en giet het daarna in de mal. Nu hoef je alleen nog maar te wachten (ongeveer 30 min) tot de chocolade eenvoudig uit de mal komt. Dat is afhankelijk van de kamertemperatuur.

Vaker thuis bakken met chocolade? Neem dan een kijkje op onze receptenpagina.