Houdbaarheid van chocolade
Chocolade over de datum?
THT staat voor ‘Ten minste Houdbaar Tot’ en wordt vermeld op voedingsmiddelen die niet snel bederven. Na deze datum kan de kwaliteit, smaak, geur of kleur van een product achteruitgaan. Vaak kun je het nog wel zonder gevaar eten. Producten die je niet gekoeld bewaart (zoals chocolade) heeft het vooral effect op de kwaliteit van het product. Bij gekoelde producten (bijvoorbeeld vlees en zuivel) moet je oppassen. Hier kan het ook gezondheidseffecten hebben.
Kun je chocolade na de houdbaarheidsdatum nog eten? Chocolade is vaak lang houdbaar, mits het goed bewaard wordt natuurlijk. Die ene chocoladereep achter in je kast is vaak nog prima eten als deze over de houdbaarheidsdatum is. Het type chocolade en manier van bewaren is hierbij wel belangrijk. Hoe minder toegevoegde ingrediënten (hoe puurder de chocolade) hoe langer de chocolade houdbaar is. Toch heeft tijd invloed op de kwaliteit van de chocolade. Hoe langer je wacht met het opeten, hoe slechter de kwaliteit en hoe minder lekker de chocolade zal zijn. Maar hoe lang is chocolade nou echt houdbaar?
Hoe lang is chocolade houdbaar?
De houdbaarheid van chocolade heeft te maken met het type chocolade. Massieve chocolade is ongeveer 1 jaar houdbaar. Onder massieve chocolade verstaan we naast chocoladerepen en chocoladeletterrepen ook holle figuren zoals paashazen en paaseieren. Bij chocolade met vullingen ligt dit anders. Bonbons met een pralinévulling bijvoorbeeld zijn circa gedurende 6 maanden lekker. Bonbons met een slagroom vulling hebben een veel kortere houdbaarheid omdat verse room nu eenmaal sneller bederft dan een noten of een pralinévulling.
Is je chocolade wit uitgeslagen?
Vol enthousiasme scheur je die lang bewaarde chocoladereep open maar helaas zie je iets wat je niet verwacht; wit uitgeslagen. Maar wat is dit witte laagje eigenlijk?
Deze witte laag wordt ook wel ‘bloom’ genoemd en kent twee oorzaken: temperatuur en vochtgehalte. Bij het oplopen van de temperatuur smelt de cacaoboter in de chocolade. Koelt de chocolade vervolgens weer af, dan stolt en kristalliseert deze cacaoboter weer met witte boterkristallen als gevolg.
Een tweede reden van de witte waas op chocolade is vochtigheid. Als chocolade in aanraking komt met vocht kan er suikerbloom ontstaan. Hierdoor condenseert het water uit de chocolade. Vervolgens lost de suiker op in dit water en ontstaan er suikerkristallen. Verdampt het vocht weer, dan blijven deze witte kristallen achter op het chocolade oppervlak.
Voor het uitzonderlijke geval dat je verleiding kan weer staan en een overheerlijke chocoladereep niet in een keer opeet, kun je chocolade met een witte laag in principe nog eten. Wel gaat dit ten koste van de kwaliteit en smaak van de chocolade. Om dit te voorkomen is het daarom van uiterst belang dat je de chocolade goed bewaart.
Hoe bewaar je chocolade?
Om kristallisering te voorkomen is het belangrijk dat je chocolade in een droge en bij constante temperatuur bewaart. Beste is om chocolade op een koele plek te bewaren en dus niet in de ijskast of bij een warmtebron. Bij extreem warm weer is het handig om de chocolade in de ijskast te bewaren, mits het luchtdicht verpakt is.
Wil je juist weten hoe je chocolade op de beste manier kan laten smelten? Kijk dan HIER