Melkchocolade

Melkchocolade is overduidelijk de meest populaire vorm van chocolade. Het is romig, zoet en heeft een heerlijk zachte structuur. Maar wat is melkchocolade precies en hoe wordt het gemaakt? Lees hier alles over de favoriet. 

Wat is melkchocolade?

Het is een zoetere chocoladesoort. De smaak is zacht en het smelt in je mond. Het is heerlijk als chocoladereep, maar kan ook goed verwerkt worden in ijs, taarten, gebakjes en andere lekkernijen. Voor veel mensen is melkchocolade de eerste keus wanneer ze moeten kiezen tussen melk, wit of puur.  

Hoe wordt melkchocolade gemaakt?

Melkchocolade wordt gemaakt van cacaomassa, cacaoboter en suiker, waaraan melk in de vorm gecondenseerde melk of melkpoeder wordt toegevoegd.

Hoeveel cacao zit er in melkchocolade?

Het is wettelijk vastgelegd dat de chocolade een cacaogehalte moet hebben van minstens 32% om chocolade genoemd te mogen worden. Zit er minder cacao in dan noemt men het “cacaofantasie”.

De geschiedenis van melkchocolade

Cacao werd voor het eerst geïntroduceerd in Europa toen de Spanjaarden het vanuit hun koloniën importeerden. Aanvankelijk werd het eerst gebruikt voor de bereiding van een drank. In 1847 werd er voor het eerst een eetbare pure chocolade mee gemaakt in Engeland. Toen al werd er geprobeerd om melkchocolade te maken, echter maakte de melk het mengsel te vochting. Pas toen Henry Nestlé gecondenseerde melk uitvond, waar het vocht aan onttrokken is en er melkpoeder overbleef, was het mogelijk om melkchocolade te maken. Zo werd in 1875 de eerste melkchocolade gemaakt door de Zwitser Daniël Peter.

Zelf melkchocolade maken

Altijd al zelf een keer melkchocolade willen maken? Haal de ingrediënten in huis en ga aan slag. Voor de melkchocolade heb je nodig: 100 gram cacaoboter, 23 gram cacaopoeder, 90 gram volle melkpoeder, 144 gram suiker, halve theelepel zout en 5 theelepels (of minder) vanillearoma.

Allereest smelt je de cacaoboter au bain-marie. Vervolgens kun je alle andere ingrediënten toevoegen. Roer het net zo lang tot het een mooie gladde pasta is. Vervolgens kun je het in een mal schenken en af laten koelen op kamertemperatuur. Zodra de chocolade de juiste temperatuur heeft bereikt zal het eenvoudig uit de vorm loskomen.

Melkchocolade laten smelten

Wil je de chocolade laten smelten zodat je het kunt gebruiken voor een gerecht, dan kan je dat het beste au bain-marie doen. Dat houdt in dat je de chocolade in een kom doet en deze kom boven een pan met warm water houdt. De chocolade in de kom neemt de temperatuur van het water aan. Het fijne aan deze techniek is dat de chocolade niet kan verbranden, dit komt namelijk doordat het water niet warmer wordt dan 100 graden. De chocolade in de kom komt hierdoor ook niet boven de 100 graden, waardoor het dus niet verbrand.

Benieuwd naar andere manierne om chocolade te laten smelten, lees dan nu DEZE blog over de 3 manieren waarop je chocolade gemakkelijk kan smelten. 

Melk of puur?

Twijfel je tussen melk of puur? Dit is het verschil: bij pure chocolade zijn er geen melkbestandsdelen toegevoegd. Hoe meer cacao er wordt gebruikt hoe puurder en hoe bitterder de smaak. Daarnaast is melkchocolade doorgaans een stuk zachter en romiger dan pure chocolade.

Hoe maak je van pure chocolade melkchocolade?

Van pure chocolade melkchocolade maken doe je door de pure chocolade au bien-marie te smelten. Vervolgens voeg je er melkpoeder of gecondenseerde melk aan toe. Giet het in een mal en laat het vervolgens afkoelen.

Lekkerste melkchocolade van NESTLÉ L'ATELIER

L'ATELIER heeft twee heerlijke melkchocolade repen. Elke reep bevat een unieke combinatie van hele noten en/of gedroogde vruchten in romige melkchocolade. Probeer eens de L'ATELIER Melkchocolade met rozijnen, amandelen en hazelnoten of de L'ATELIER Melkchocolade met cranberry, amandelen en hazelnoten.