SINT MAARTEN
Traditie 11 november
Sint Maarten is de naamdag van Martinus en wordt ook wel Sint-Martinus, Sinte-Marten, Sinter Merte of Sinte-mette genoemd. De traditie Sint Maarten wordt gevierd op 11 november, midden in de herfst als de dagen donkerder en kouder zijn. De invulling van dit feest verschilt van streek tot streek. Voornamelijk worden er lampionoptochten gehouden. Kinderen trekken ‘s avonds met een zelfgemaakte, verlichte lampion door de straten. Bij de deuren zingen ze dan speciale Sint Maartenliedjes. In ruil hiervoor krijgen ze snoep of fruit. In sommige plaatsen worden er vreugdevuren ontstoken in plaats van een lampionnentocht gehouden.
Legende
Het feest van Sint Maarten is gebaseerd op een legende. Martinus (Maarten), geboren in het jaar 316 in Hongarije, was een Romeinse soldaat die later werd benoemd tot bisschop in Tours (Frankrijk). Op een strenge winterdag heeft Martinus de helft van zijn mantel aan een bedelaar gegeven die hij passeerde bij een stadspoort, om hem tegen de kou te beschermen. Toen Martinus op 11 november 397 overleed, werd deze datum een feestdag waarbij het gebruikelijk werd om armen of kinderen iets te geven. Hierdoor werd Sint Maarten ook wel als bedelfeest voor de armen gezien, waardoor niet iedereen hieraan meedeed. Dit veranderde pas na 1920, waarna de feestdag door iedereen werd omarmd en als een mooie traditie werd gezien.
Waar wordt Sint Maarten gevierd?
Niet alleen in streken in Nederland (voornamelijk Utrecht, Limburg, Noord-Holland en Groningen) wordt Sint Maarten gevierd, ook in andere Europese landen. Belgisch-Vlaanderen, Noord-Frankrijk, Zwitserland, sommige Duitstalige gebieden en Hongarije zijn hier voorbeelden van. Ook buiten Europa kent men de traditie; zo wordt ook op het eiland Sint Maarten deze feestdag gevierd.
Nestlé en Sint Maarten
Wat deel jij uit op 11 november? Bekijk hier onze NESTLÉ MINI'S. Haal de mini’s in huis en geniet van het uitdelen.